Hoogsensiviteit

Zo 15-20% van de Nederlandse bevolking is hoogsenitief. Wat is het precies en wat kun je er tegen doen? Ik bespreek ook de misverstanden die er zijn over dit onderwerp. Waarom ik überhaupt schrijf over dit onderwerp is omdat ik het zelf heb en het bespreekbaar wil maken. Zodat er voor die 15-20% meer begrip komt. Het kan vervelend zijn omdat je alles intenser ervaart maar het kan ook zo zijn voordelen hebben als je dingen positief ervaart. Meer daarover leg ik je later uit. 😉

Overprikkeld

Ik ben zo blij dat ik hierover schrijf, want hier word ik rustig van. Momenteel ben ik dus erg overprikkeld. Paniekaanval gehad, oververmoeid en overal pijn in mijn lichaam. Ik voel mij extreem moe, down en het liefst sluit ik mij even af van iedereen. Dit heb ik vaker gehad dus dit is niet nieuw van mij en ik weet dat ik er wel weer boven op komt. Maar waardoor wordt dit nou getriggerd? Dat zijn natuurlijk meerdere factoren. In mijn geval is dit vaak:

 • Stress
 • Perfectionistisch zijn
 • Negativiteit

In mijn geval ervaar ik nu stress van wat privé zaken, werk en school. Het gaat even niet zoals ik het graag zie en ik maak mij dus druk of ik mijn diploma wel gaat halen. Dan komt de perfectionistische kant van mij naar boven. Dit kan en mag niet, ik mag niet falen! Waar ik ook enorm last van heb al sinds dat ik kind was, is dat ik anderen zijn emoties perfect kan aanvoelen. Ik ben net een spons en ik neem alles van iedereen over. Je hebt geen idee hoe vermoeiend dat is! Daarom kan ik heel slecht tegen negativiteit. Van positiviteit zal ik alleen maar bloeien, wat ik eerder al zei, het kan ook zo zijn voordelen hebben. Mensen met HSP ervaren alles intenser, dus ook positiviteit. 🙂 Ik zag een uitzending bij Koffie tijd over mensen met HSP, daar werd gezegd dat mensen die HSP hebben juist heel goed kunnen presteren op werk zolang er positiviteit is. Misschien nog wel beter dan mensen die geen HSP hebben. Er werd gezegd dat het komt omdat zij positiviteit dus intenser beleven en een groot empathisch gevoel hebben dus meer voor hun werkgever over zullen hebben. 😉  (Misschien een tip naar alle werkgevers haha).

HSP als kind

Mijn hemel, als kind was ik helemaal gevoelig. Toch wel enigszins blij dat ik wat ”harder” ben geworden want anders had ik het denk ik niet eens gered hier in de wereld. Ik voelde mij altijd anders, maar ik begreep niet waarom. Ik was meer spiritueel dan dat ik nu ben. (Ohja je hoeft niet persé spiritueel te zijn om HSP te hebben, maar meer daarover vertel ik je later.) Als kind was ik altijd bezig om het een ander naar zijn zin te maken. Dat vond ik zo mega belangrijk dat ik mijzelf weg cijferde. Ik was extreem bezig met de natuur en de dieren en ik wilde geen vlees eten want dat vond ik zielig. Het was zelfs zo erg dat ik heel goed keek waar ik liep. Huh, hoezo denk je nu? Ik heb een tijdje ”voorzichtig” op straat gelopen omdat ik niet wilde dat ik mieren dood trapte HAHAHA. Als kind wilde ik niet dat er op mijn vingers werd gekeken want dan presteerde ik niet goed en ik leerde vaak in mijn eigen tempo. Ik had een rijke belevingswereld (die heb ik nog) en ik trok heel erg aan wat andere mensen zeiden. Ik werd ook heel erg gepest op school.

Misverstanden

 1. Je moet spiritueel begaafd zijn om HSP te hebben.

Nope! Dit staat helemaal los van elkaar. Wetenschappelijk gezien, gebruikt een persoon met HSP iets meer procent van hun hersenen. Daarom zijn de  zintuigen meer ontwikkeld.

2. Je kan nooit meer uitgaan als je HSP heb.

Tijdens verjaardagen merk ik wel dat het mij enorm veel energie kost. Al die mensen en ze willen allemaal met je praten. Ik kan dan ook ineens zeggen dat ik naar huis wil. Dan ben ik het zat, ik heb dan echt behoefte aan stilte en rust. Tijdens uitgaan heb ik daar ook wel eens last van, maar niet zo extreem omdat ik nooit nuchter ben. (Ben heel eerlijk nu. Heel slecht, ik weet het maar nuchter zou ik nooit zoveel mensen aankunnen). Daarbij ga ik altijd met gezellige mensen dus positieve vibe. Gebeurd er iets negatiefs of ik voel aan dat de sfeer grimmig wordt? Dan wil ik meteen naar huis.

Voor meer aantal vooroordelen over HSP ↓

https://femkedegrijs.com/hooggevoeligheid-misverstanden/ 

Positieve kanten aan HSP

 • Je leef intens: Genieten van de kleine dingen om mij heen. Ik kan mij intens gelukkig voelen van de natuur of als ik zie dat andere mensen openlijk liefde geven. Ik kan ook echt ontroerd raken van een mooi gebaar, muziek of film.
 • Je kan je goed inleven: Groot empathie naar mensen toe en mensen die het moeilijk hebben willen helpen.
 • Je hebt een goede intuïtie: Goed kunnen luisteren naar dat ”kleine stemmetje” en je kunnen behoeden voor negativiteit of nare situaties.
 • Je bent rechtvaardig: Ik kan slecht tegen onrecht en richt mij daar ook niet op.
 • Je bent creatief: Het verzinnen van oplossingen doe ik maar al te graag en natuurlijk schrijven, dingen maken etc.
 • Je bent enthousiast: Volgens mij is dat mijn 2de naam, als ik enthousiast ben dan moet iedereen het weten en horen dat ik iets leuk vind. Haha!

 

Wat weet ik nu?

Dat ik negativiteit eigenlijk het liefst moet vermijden. Het soms handig is om emoties aan te voelen van anderen zodat jij er op in kan spelen. Dat ik HSP omarm als ik mij intens gelukkig voel en liefde mag ontvangen en geven aan een ander. Accepteren dat ik de behoefte heb om mij af en toe terug te trekken. Mezelf creatief uiten als ik overprikkeld ben. Rust pakken wanneer dat nodig is. Iets doen wat je LEUK vind, of dat nou een hobby is of je baan. Moet gaan sporten om negatieve energie kwijt te raken. Goede voeding en extra vitamines nemen om meer energie te krijgen. Dat Vano hoogstwaarschijnlijk ook wat trekjes heeft van HSP. Dat merk ik doordat hij gevoelig is voor sfeer, zich terug trekt wanneer het hem te druk wordt. En bizar gedesinteresseerd is in natuur. (Met name bomen 😉 ). Mocht dat echt zo zijn dan heeft hij gelukkig twee ouders die dat begrijpen, met name mama!

Herken jij je in mijn verhaal? Laat het mij weten ♥ Als je echt last er van hebt, kun je altijd professionele hulp krijgen. Onthoud het is geen ziekte, maar als je hiermee echt struggeld zijn er mensen die jouw kunnen helpen om te leren om hiermee om te gaan. Fuck deze taboe, je bent geen mietje! Maar een mooi mens ♥

2 Replies to “Hoogsensiviteit”

 1. Tjee. Ik ben er even voor gaan zitten en heb het artikel goed gelezen. En oooohh, schrik ervan en zeker in positieve zin. Herken zoals wij zo vaak hebben, zo mezelf hierin. Prettig om het beestje een naam te geven. En wat ik mij oprecht afvraag…
  Kan het zo zijn, naarmate je ouder word, HSP ook erger, intenser wordt? Het kan zijn dat ik er compleet naast zit. Of is dat omdat ik op oudere leeftijd ( al hebben ze niks met elkaar te maken) veel spiritueler ben geworden? Want in mijn geval liggen HSP en spiritualiteit wel dicht bij elkaar. En om met mijn soms heftige emoties om weten te gaan, heb ik juist veel steun op spiritueel gebied
  Enfin, mischien zit ik ernaast. Maar fijn om te weten en inmiddels ook ervaren dat ik niet de enige ben♥️
  Trots op jou Malou ♥️

  1. Ah wat lief! Ja wij hebben bizar veel gemeen soms gewoon eng haha! Het kan wel dat HSP misschien wat meer “ontwikkeld” wordt. Maar het heeft er altijd gezeten, het is niet wat over kan gaan. Spiritualiteit en HSP staan echt los van elkaar maar doordat je als HSP’er een bizar sterke intuïtie heb kan je dingen sneller en beter inschatten en aanvoelen. Ik geloof echter wel dat doordat je extra gevoelig voor alles bent dus ook sneller open staat voor spiritualiteit. ❤

Geef een reactie